Cu ce provocări se va confrunta Liz Truss, în calitate de premier al Marii Britanii

de: Anca Lupescu
05 09. 2022

Liz Truss a fost confirmată în funcția de prim-ministru britanic după o lungă și intensă competiție la conducere împotriva fostului cancelar Rishi Sunak. Însă Marea Britanie se va confrunta în această toamnă cu probleme economice semnificative care ar putea să o facă pe noul premier să își dorească să nu fi luptat atât de mult pentru acest post.

Noul premier britanic, în fața unor probleme masive

Truss a fost o opțiune bună pentru membrii Partidului Conservator – persoanele cu drept de vot în competiție – datorită simplității mesajului său: a promis să reducă taxele, să scape de legile UE, să anuleze creșterea asigurărilor naționale și să pună un moratoriu asupra taxei pentru energia verde, prin care consumatorii plătesc o parte din factura de energie pentru proiecte de mediu.

Cu toate acestea, este puțin probabil ca perioada sa imediată de mandat să fie simplă. Cele două probleme cele mai presante cu care se confruntă țara sunt inflația ridicată și prețurile mari la energie. Chiar dacă creșterea prețului la energie este cea mai mare contribuitoare la inflație, cele două probleme nu sunt identice și vor necesita răspunsuri diferite.

În timpul campaniei pentru ocuparea funcției de lider, Truss a rezistat presiunii de a îngheța plafonul prețurilor la energie în următoarele șase luni, astfel încât companiile energetice să nu poată impune o nouă creștere a prețurilor. Două treimi dintre gospodăriile din Marea Britanie nu vor putea să-și încălzească locuințele la nivelurile sănătoase recomandate.

Criza energetică

Gravitatea problemei a fost exemplificată atunci când Christine Farnish a demisionat din funcția de director al autorității de reglementare în domeniul energiei, Ofgem, chiar înainte ca Truss să preia mandatul. Farnish a declarat că a simțit că autoritatea de reglementare pune interesele furnizorilor mai presus de cele ale consumatorilor.

Între timp, inflația a crescut la 10% în iulie, ceea ce înseamnă că prețurile erau cu 10% mai mari în iulie 2022 decât în iulie 2021. Aceasta este cea mai mare rată a inflației din ultimii 40 de ani. Mai îngrijorător este faptul că creșterea inflației este determinată nu doar de prețurile ridicate la energie, ci și de prețurile ridicate la alimente.

Costul laptelui, de exemplu, a crescut în spirală cu 40% numai în ultimul an. Multe dintre produsele al căror preț crește (inclusiv laptele) sunt, de obicei, rezistente la presiunile inflaționiste, ceea ce indică faptul că inflația va rămâne pentru mult timp. Toate acțiunile întreprinse de Truss pe termen scurt vor avea loc în acest context.

Costuri financiare și politice

Reducerea inflației și abordarea creșterii costului vieții va fi dificilă din punct de vedere financiar și politic. Blocajele COVID și războiul din Ucraina nu sunt singurii factori care stau la baza inflației ridicate. Ratele scăzute ale dobânzilor și relaxarea cantitativă au contribuit, de asemenea, la creșterea valorii activelor și a cheltuielilor gospodăriilor de la criza financiară din 2008.

Acest lucru înseamnă că Banca Angliei va trebui să majoreze în continuare rata dobânzii. Ratele mai mari ale dobânzii fac ca banii și împrumuturile să fie mai scumpe, reduc activitatea economică și, în cele din urmă, ocuparea forței de muncă.

Este probabil ca Truss să aibă de suferit din punct de vedere electoral în urma unei creșteri a ratei dobânzii, mai ales că, după ani de austeritate fiscală, serviciile publice se confruntă cu dificultăți, iar ajutoarele sociale sunt minime, ceea ce face ca efectul recesiunii economice să fie și mai greu de suportat de gospodăriile cu venituri mici și medii.

Având în vedere toate acestea, este greu de crezut că noul prim-ministru va obține un sprijin uriaș din partea alegătorilor la următoarele alegeri.